Шесто основно училище "Граф Н.П. Игнатиев"

Библиотека

Живот в библиотеката

Нашата любима и уютна училищна библиотека, заедно със своите  над 330 читатели живее с трепета на своето време, но и се гордее, че вече десетилетия в нея са съхранявани  над 150 следосвобожденски издания на първите издатели – „Хр.Г. Данов – Пловдив“ и „Хемус“ – София, с основна  грижа за образованието ни в страната, а това са произведения на възрожденските ни писатели и поети  –

Л. Каравелов, Хр. Ботев, Иван Вазов. Наследено, съхранено и вдъхващо благодарност към предишните директори, учители, настоятели и библиотекари.

Удивителен е магнетиза на училището, който се запазва в неговите възпитаници и радостта им да даряват свои творби. Така сбирката  „Книги с автограф“ вълнуващо докосва новите  читатели с примера на раслите и учили се в тази сграда.

Какво ви очаква по стелажите? Около 4000 книги, а  сред най-новите са и търсените истории за ранната ученическа възраст през тези години  – Дръндьо, Хари Потър, Агата и Лари, Лили Чудото и познатите и на родителите, утвърдените вече като привлекателни премеждия на Тошко Африкански, Ян Бибиян, Пипи Дългото чорапче,  Лукчо и др.

Детските приказки от цял свят чакат първокласниците, за да ги въведат в своя мъдър свят на добро и зло с най-новите си издания, които издателите предоставят на пазара. Те са най-активните читатели.

 

Спретната и подбрана от издатели „Ученическата библиотека“ на  задължителна и препоръчителна художествена литература, включена в образователната програма ще ви облекчи в търсенето на автори и заглавия.

Заедно с приключенията и загадките множеството енциклопедии за младия изследовател на природата, Космоса и древността очакват своите потенциални 600 читатели библиотеката. Активните над 330 читатели са част от Клуба „Приятели на книгата”, в който от първи клас се научават да се грижат за Нея-Книгата, като творчески продукт на писатели, художници, издатели. Научават се да търсят отговор как именно авторът е дошъл до идеята да напише своето произведение, надникват в живота му, за да го почувстват по-отблизо. Този интерес  прелива към съвременните ни писатели, с които се срещаме през учебната година.

Редовните базари на издателства, които ни гостуват в училище, трогателната грижа на родители и родственици със своето дарителство обогатяват чувствително с нови автори и заглавия нашето четене. Заслуга на родителите, ученици и учители в дарителството е тазгодишната акция – „Подари книга на училищната библиотека” още при откриване на учебната година.  Библиотеката прие даровете с радостта на бъдещото споделяне на   над 200 книги. Благодарност и похвала за Александър Кръстев от 5 клас, който  две поредни години даряваше всяка своя  новопрочетена от него книга. А те са над 35.

Училищната библиотека е активен участник в културни събития, посветени на литературния живот, изложби-базари, организирани, национални проекти на МОН за подкрепа на образованието и четенето в библиотечна среда.

Членовете на библиотекага се включват  в множество конкурси, в които са наградени с грамоти, благодарности и похвали като "140 години от Освобождението на София от османско владичество", организиран от Руския център в Столична библиотека съвместно със Сдружение „Св. Иван Рилски“ и РУО – София. Получихме награди -  1-во място за художествен и публицистичен текст за Параскева Пенкова.  Благодарности за участие със стихотворение на Надежда Джорева и похвала за участие с есе на Луиза Петрова. На 7 февруари 2020 г. 2-ра награда получи  Христина Дикова от 5 клас, с приказката„Лъвската среща“ с  образа на  Чебурашка за художествен текст. С  диплом  за участие в  конкурсa  "Читаем Пушкина" на Руския център за наука и култура в Румъния беше отличен Стоян Дойков, от 3б клас.Неотменимо е мястото на библиотеката в радостния и вълнуващ училищен живот..

Всеки ден е с отворени врати от 9ч до 17ч.

 

 

Контакти

6 ОУ "Граф Игнатиев"
Адрес:ул. 6ти септември, №16
София, България, ПК 1000

Телефон : +359 2 988 17 13
Имейл за кореспонденция
e-mail: shesto_ou@6ou.org

Телефони

Лица за кореспонденция:
Директор: Ивелина Спасова
Зам.директор: Виолета Красналиева
Зам.директор: Велислава Петрова - Ангелова
телефон: +359 2 988 17 13

Търсене