Шесто основно училище "Граф Н.П. Игнатиев"

Никола-Йоан с Грамота от НПМГ


 Момчил Йорданов- Сертификат за отлично представяне от Българско географско дружество

Отличени ученици на Софийски математически турнир проведен на 09.11.2019 г.

Димитър Светославов Лазаров - 7 г клас - бронзов медал
Борис Димитров Велев - 1 в клас - грамота
Николай Бориславов Градинаров - 6 б клас - грамота

dlazarov

 

На 11 и 12.11.2019 г. в училището се проведе среща с представители на образователни институции от Ирландия, Испания и Румъния, партньори по проект: 4 Creativities 2019-BG01-KA201-062354, по програма Еразъм+ на Европейския съюз.

По инициатива на Яница Кънева, ученичка от 7 "г" клас и член на Ученическия съвет на 6 ОУ "Граф Игнатиев", всички класове подкрепиха идеята й: "Жълти стотинки в подкрепа на организацията за защита на природата WWF".

- Събраната сума от 143 лева ще се използва в работата на WWF по опазването на дивата природа на територията на България.

- В знак на благодарност WWF удостои 6 ОУ "Граф Игнатиев" със сертификат за дарение.

 WWF

Програма „Ваканция“

Изх. № РУО1-14093/16.05.2019 г.

ДО ДИРЕКТОРИТЕ

НАСТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с писмо на Столична община с вх. № РУО1-11931/30.04.2019 г., Ви уведомявам, че от 3.06.2019 г. до 12.07.2019 г. вкл. Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ в партньорство с ЦПЛР – Спортна школа - София и национални спортни федерации организират програма „Ваканция“, свързана с предстоящата лятна ваканция. Тя включва свободен и безплатен достъп до 11 вида спорт, както и други занимания по интереси.

Дейностите ще се провеждат на терените на Спортна София 2000, Спортен комплекс Зона Б-5 /парк „Възраждане“/, зала „Триадица“, басейни на ЦПЛР, спортна школа „София“, Южен парк, Център за изкуства и образование „София“/филиал Надежда/ и др.

Повече информация за дати, часове, заявки за участие и лица за контакт може да намерите в приложената програма, както и на официалния портал на Столична община.

Приложение: програма

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД

KrisУченикът Кристиан Лазаров Лазаров от 7б клас се представи достойно на националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации, която се проведе в Копривщица през месец май 2019г.

Грамота

Кървавото писмо

 

 

 

 

Добротворчество

Учениците от 6в клас с класен ръководител г-жа Р.Митева организираха за Великденските празници поредната благотворителна акция. За подпомагане на "Център за настаняване от семеен тип за деца" в гр. Самоков бяха осигурени по предварително предложен списък необходими за кухнята принадлежности.

На 25.04.2019г. –Велики четвъртък, учениците от 6-то ОУ„Граф Игнатиев“ взеха участие в инициативата на омбудсмана на Република България- г-жа Мая Манолова за боядисване на великденски яйца и даряването им на хора в нужда.

На 22 март 2019 г. учениците от V б клас, подкрепени от своите родители, дариха и засадиха две туи и една магнолия в Зеления кът на училището. Мотото на тази благотворителна акция беше: „НЕ НА АГРЕСИЯТА!“

На 12 и 13 март 2019 г. от 13 до 19 часа учениците от VI а с класен ръководител К. Дюлгерова и VII в клас класен ръководител Т. Божанова взеха участие в обучение по първа долекарска помощ по проект "Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения" на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

На 1 март 2019г. 6 ОУ "Граф Игнатиев" отбеляза 120-годишнината от основаването си с грандиозен концерт в Сатиричния театър. Талантливите ни ученици трогнаха публиката и я изправиха на крака с великолепните си изпълнения.

120g 001120g 002

120g 001120g 002

120g 001120g 002

120g 001120g 002

 

Учениците от 6-в клас, с класен ръководител Р.Митева, заедно със своите родители посетиха "Центъра за настаняване от семеен тип" в гр.Самоков и направиха дарение. Изживяхме щастливи мигове заедно и ще продължим благотворителната си дейност.

На 10 октомври 2018 г. в рамките на продължаващата инициатива от Националния план за насърчаване и повишаване на грамотността 2014-2020г., учениците от вторите класове, с преподаватели Л. Урумова, З. Викторова, Г. Бърдарова и Л. Парашкевова, посетиха Руския център в Столичната библиотека, където им бяха представени приказки от А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка“ и Л. Н. Толстой „Липунюшка“. Децата съумяха да възприемат поуките на разказаните истории,чрез увлекателния разказ на най-обичания художник върху стъкло - Христо Иванов (Бате Ицо). 

101020181 101020182

 

 

 

 

 

 

На 02.03.2018г. 6 ОУ отбеляза своя патронен празник. Скъпи гости на училищното тържество бяха Олга Чевская, потомка на граф Н.П.Игнатиев, и Калина Канева, автор на книгата "Н.П.Игнатиев- графът на българите".
Олга Чевская поздрави учителите и учениците от нашето училище с патронния празник и със 140-годишнината от Освобождението на България от османско иго. Тя сподели радостта и вълнението си, че отново е в 6 ОУ в този празничен ден, и с гордост застана пред портрета на граф Игнатиев, скъп дар на училището от съпругата на великия руски дипломат Екатерина Игнатиева. Своите впечатления Олга Чевская записа в Летописната книга на 6 ОУ " Граф Игнатиев".

През изминалата учебна година ученици от VII клас, с обучителни трудности по БЕЛ, участвахав проекта „Твоят час“. Занятията се провеждаха след часовете и в тях учениците попълваха пропуските в знанията си по български език и литература, упражняваха се, решаваха тестове. Справиха се успешно на НВО, защото вече знаят и могат повече.

На 15.06.2017 г. те представиха кратките си визитки и последни рап новини от училищния живот. На тази представителна изява присъстваха учители, родители  и ученици.

И през учебната 2016/2017 година учениците от 6 ОУ под ръководството на г-жа Светлана Киприна , отново взеха участие в конкурса за детска рисунка " Рицарят в мен", чиято основна идея е възвръщането на такива забравени ценности като уважение и зачитане на достойнството на другите, благородство и взаимопомощ...Но и възвръщане на романтичния дух в нашия живот, блясъка на красивото а защо не и вяра във вълшебното. Рада Кръстева и Донна Мечкуевска от 5 а клас бяха наградени и допуснати до националния етап. На 17 май 2017г. беше награждаването на победителите, един от които е Донна Мечкуевска. Гордеем се с този успех и и пожелаваме нови творчески идеи и постижения.

Нашата гордост!
"Успехът се постига с много труд и жертви, но когато се кача на стълбичката разбирам, че всичко си е заслужавало. Моето най-голямо  постижение и признание до сега е награждаването в края на сезона на БФСки (Българска федерация ски и сноуборд), което е за най-добре представилите се състезатели за целия сезон. Този сезон 2016/2017 станах за втори път носител на купа "НАДЕЖДИ", което още повече ме мотивира и с нетърпение чакам следващия сезон за още предизвикателства."

Неда Пенчева 6 "б" клас

 

На 3 май екип от Дирекция "Национална система 112" запозна учениците от 2-рите класове с начина, по който работи системата, чрез кратка презентация. Второкласниците задаваха интересни въпроси и се справиха отлично в проведената викторина.

На 08.03.2017г. Ансамбъл за електроакустична музика (АЕМ) с ръководител Христо Петков изнесе образователни концерти пред учениците от начален и прогимназиален етап. Бяха представени творби на Бах, Моцарт, Петко Стайнов и др. Гост беше Стефан Стайнов син на композитора Петко Стайнов.

На 30.11.2016г.в час на класа на 3"б"клас се състоя вълнуваща среща с бащата на Емма, оперният певец Юрий Николов. Във връзка с темата за "Професионално ориентиране", той запозна децата отблизо с професията си. Отговори на всички техни въпроси и изпя откъс от руски романс.

На 07.11.2016г. учениците от 7 клас посетиха къщата музей “Баба Илийца“ в с.Челопек и Черепишкия манастир.
Учениците бяха възхитени от уникалната природа.
С интерес следяха урока по родолюбие в музея “Баба Илийца“.
Докоснаха се до бита на българите от минало. 
Силно впечатление им направи историята на Черепишкия манастир и Вазовата стая.

1

 

На 04.11.2016г. г-жа Румяна Митева- учител по физика и математика изнесе пред 32-ма учители от София иновативен урок по предмета „Човекът и приридата“.
Темата „Явления на границата на две среди“, нова в учебното съдържание за 5 клас, бе интересна и увлекателна за учениците, които участваха с удоволствие в извършването на различни опити.

23

В чест на 01.11. - Ден на народните будители- сем. Михаил и Евелина Гочеви родители на Андрей Гочев от 1 а клас, дариха на училището фототипно издание на "История славянобългарска".

Национална седмица на четенето 10-14 октомври.
Седмицата премина с посещения в детско-юношеския отдел на столична библиотека. За четвъртите класове беше подготвена програма по повод 100 годишнината от рождението на писателя Роал Дал. Времето мина неусетно с викторини и кръстословици свързани с творчеството му и интересни моменти от живота му. На всички бяха раздадени безплатни читателски карти и за голяма част от децата посещението приключи с взета книга за четене.
А третите класове се забавляваха с Мечо Пух. Текстовете от книгата искрено разсмяха децата, а викторината допълни интереса към писателя А. Милн. Третокласниците също станаха читатели на столичната библиотека. Така равносметката е 100 нови читатели за библиотеката.
В седмицата на четенето най-малките –първокластиците , влязоха в приказния свят на българските народни приказки. Училищната библиотека им разкри своите безброй възможности да се запознаят с приказни герои и вълшебни светове. Най-малките научиха и за какво служат енциклопедиите, речниците и справочниците.

На 14.06.2016г. учениците от 6а и 6б се срещнаха с г-н Тодор Анастасов - стоматолог, ветеран от Втората световна война, който разказа за преживяванията си в хода на военните действия.
Г-н Станко Анков сподели с учениците своите спомени за времето на управление на Александър Стамболийски.

Здравейте,
Ние от екипа на Уча.се сме щастливи да Ви обявим за "Иновативно училище на България". Радваме се, че ежедневно заедно с Вас - иновативните директори, учители и училища сме промяната в българското образование.

badge mar 2016 v2 horЗдравейте,
Ние от екипа на Уча.се сме щастливи да Ви обявим за "Иновативно училище на България". Радваме се, че ежедневно заедно с Вас - иновативните директори, учители и училища сме промяната в българското образование. Получавате и специално място на www.ucha.se на картата на Иновативните училища на България. За да можете да покажете, че сте иноватори и онлайн, изпращаме Ви и дигитална значка за Вашия сайт! 
Радваме се, че имаме възможността да работим с прекрасни професионалисти като Вас!
Благодарим Ви за подкрепата!

Група ученици участваха в областния кръг на 2-рия национален конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“, организиран от ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик Приорат България със съдействието на МОН, РИО- София и СБУ.
Ученичката Емма Костова от 7 б клас е допусната до национален кръг ( от общо 500 деца). Наградата е грамота и книга „Българи – светци“, която та дари на училищната библиотека.

В националната седмица на четенето,  под егидата на мон, децата от нашето училище се включиха  в кампанията „подари книга“. Благодарение на тяхната щедрост училищната бибилиотека се обогати с над 60 броя нови и интересни книги за тяхната възраст. Кампанията премина с четене на откъси от нови книги и разбира се с много детски усмивки.

През месец февруари се състоя празник на детската книга в нашето училище.  Специална програма , гости –съставители  на енциклопедии, срещи с децата,   положителни емоции, нови знания и полезна информация за различни книги.  така премина гостуването на издателство „Фют“ при нас. Трите дни бяха изпълнени с много усмивки и с любопитни и желаещи да четат дeца. Накрая издателството подари книги за училищната библиотека и обеща пак да ни гоства.

На 22.03.2016г. бе организирана лекция за девойките от 5- тите класове на тема „Хигиена на половата система“.
На 24.03.2016г. бе проведена интерактивна среща с учениците от 5- тите класове на тема „ Безопасен интернет“.

Традиция в училището е провеждането на музикални образователни концерти.
През месец март Ансамбълът за Електроакустична Музика / АЕМ/ с ръководител Христо Петков поднесе на учениците откъси от творчеството на Моцарт.

aem133906

aem134231

 

 

 

 

 

 

 

На 19.02.2016г., по повод  честването на 143 години от обесването на Васил Левски, гост на учениците бе журналистът Андрей Захариев и неговият син Андреа. Те заедно с Райчин Генов – бивш ученик на 6 ОУ представиха кратки авторски филмчета, за живота на Левски.

Гледай видео

andei zahariev sus sina si

 

 

 

 

 

 

На 29.04.2015г. се състоя среща със скъпия за нас гост проф. Христо Пимпирев. Възпитаникът на училището, ръководител на българските експедиции в Антарктида, представи интересни факти от живота на Южния полюс. С огромно любопитство и вълнение учениците участваха в срещата и получиха ценен подарък - плакет на Българската полярна база "Св.Климент Охридски".

През месец март 2014г. се проведе обучение на педагогическия екип в 6 ОУ на тема: "Превенция на злоупотребите и тормоза на децата в Интернет".

Обучението се проведе в 2 модула под ръководството на специалисти от фирмата "В § И Консултинг Ейджънси"ЕООД в сътрудничество с Асоциация.

28.02.2014г. - Патронен празник по случай 115-годишнината от създаването на училището.

Неучебен ден за учениците съгласно заповед  РД09-1287/1.10.2013г. на Министъра на образованието и науката.

Вечерта от 18.00 часа в залата на Сатиричния театър ще се проведе празничен концерт. Вход свободен.

На 17 май 2013г. /петък/ 6 ОУ „Граф Игнатиев” открива Център за интерактивно обучение, създаден с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Той  се състои от мултимедиен кабинет, ремонтиран основно, със съвременно обзавеждане /подходящи маси и ергономични столове/, модерни аудио-визуални средства и различни видове компютри;  два ремонтирани и съвременно оборудвани компютърни кабинета и два  обновени и модернизирани кабинета по природни и обществени науки.

Инициативата е част от програмата за социална отговорност на СПБ за превенция на употребата на алкохол от лица под 18 години.
Целта на кампанията е родителите да мотивират децата си да спортуват, като част от подходите за превенция на употребата на алкохол и насърчаване на здравословния начин на живот.
В тази връзка организаторите предоставят възможности за безплатно ползване на мултифункционални игрища и зали за семеен спорт и забавления под мотото –„Спортът е по-добрия начин децата да пораснат”.

По случай Международния ден на детската книга - 2 април, в нашето училище гостува издателство ФЮТ . Като на истински празник децата се забавляваха с викторини , награди и нови книги. Издателите представиха новите си книги във 2а клас, а учениците от 3а клас научиха за дългия път, който извървява всяка една книга.

2013 21 04 012013 21 04 022013 21 04 03

 

 

 

 

Пътешествия, приключения с диви животни, пустини и дъждовни гори - с това са изпълнени страниците на поредицата за момчето Марко Адамс или Хариша. На 06.03.2013г. авторката на поредицата, Биляна Траянова, гостува на децата от третите класове и разкри пред тях магията да си пътешественик, писател, сценарист и актьор.

Успешен старт на една благородна идея!
Със събраните до момента средства бе осъществен първият етап от проекта за създаване на зелен кът в двора на 6 ОУ.
Сърдечна благодарност на учениците от 5 и 6 клас и на отзивчивите татковци, които помогнаха за сбъдването на една красива мечта- Нашата училищна градина!

На 6 декември учениците от 4а и 4в клас посетиха НДК по повод Панаира на книгата и представянето на книгата за деца на Барак Обама „За вас е песента ми”! Лично посланикът на САЩ у нас, Джеймс Уорлик, представи книгата , която представлява писма на Барак Обама до неговите малки дъщери.

Под формата на игри и загадки  децата се запознаха с тайнствените герои от романа "Долната земя".
И така цяла седмица ние и нашите деца  се докоснахме до най-новото и интересното от света на детската книга.

На 19 октовмри децата от подготвителната група се срещнаха с героите на „Черешко” – най- новата книга на Кина Къдрева.
Учениците от четвърти клас се запознаха с романите на издателство „Фют”-  поредицата  „ДЕТЕКТИВИ С МАШИНА НА ВРЕМЕТО”,  ”ТОВА Е ТАЙНА” , романите на писателката Лорън Сейнт Джон и други.

Контакти

6 ОУ "Граф Игнатиев"
Адрес:ул. 6ти септември, №16
София, България, ПК 1000

Телефон : +359 2 988 17 13
Имейл за кореспонденция
e-mail: shesto_ou@6ou.org

Телефони

Лица за кореспонденция:
Директор: Ивелина Спасова
Зам.директор: Виолета Красналиева
Зам.директор: Велислава Петрова - Ангелова
телефон: +359 2 988 17 13

Търсене